Mi is az a béta-glükán?

Az egyik legerősebb természetben előforduló immunstimuláns, ami hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez. A béta-glükán egy összetett szénhidrát, ami leginkább növények és gombák sejtfalában található meg.

Több altípusát különítik el, attól függően, hogy hány szénatom kapcsolódik a molekulához. Vizsgálatok szerint az 1-3, 1-6 szénatomokon elágazásokat tartalmazó béta glükánoknak van a legerősebb biológiai aktivitásuk, amely az immunrendszer specifikus aktiválásában nyilvánul meg. Biztonságosságát és hatékonyságát jól érzékelteti, hogy a fehérvérsejtjeinken béta-glükán felismerő receptorok vannak.

Fogyasztását követően a szervezet védekező rendszere olyan "lökést" kap, melynek segítségével könnyebben győzhetjük le a betegségeket, illetve hatékonyabban állhatunk ellent a fertőzéseknek.Milyen hatásai vannak? - Fogyasztásával elősegíthető, hogy a kiemelt rizikócsoportokba tartozók (a krónikus betegek, a tartósan stressznek kitett egyének, a kemo- vagy sugárterápián átesettek) immunrendszere is egyensúlyban maradjon és el tudja látni a feladatát. - Vannak arra utaló klinikai vizsgálatok, amelyek szerint bizonyos daganattípusok kiegészítő kezelésében sikerrel alkalmazható. A béta-glükánt feldolgozó makrofágok olyan anyagokat választanak ki, amelyek aktiválják és képessé teszik a CR3 receptorral rendelkező fehérvérsejteket az azonos markerekkel megjelölt tumorsejtek elpusztítására. - Hozzájárul a krónikus bőrbetegségekben (pl. ekcéma, atópiás dermatitisz) szenvedők állapotának javításához. - A magas koleszterinszintűeknél az élesztőkivonatból előállított béta-glükánok csökkenthetik a koleszterinszintet azáltal, hogy megakadályozzák az ételekben található koleszterin felszívódását. Hatása nem azonnali, hanem a bevételt követő 48. órában alakul ki és az utolsó adag bevétele után 48 óra elteltével cseng le. Mivel a béta-glükán által aktivált immunsejtek élettartama legfeljebb nagyjából két nap, így a védelmi hatást addig élvezhetjük, amíg szedjük.